Sonic Design dempeputer 50-100 kg, 4-pakk er en enkel men genial konstruksjon som er svensk. Gjennom å produsere dempeputer i et porøst materiale med vekt tilpasning får man en effektiv demping av vibrasjoner mellom høyttaler og dens underlag. Resonansfrekvensen ligger under høyttalerens frekvensområde (ca 7 Hz) og gir dermed en mer effektiv demping enn mesteparten av spikes på markedet!
- Svenskproduserte høyttalerføtter i porøst gummimateriale med mer effektiv demping enn spikes
- Plasseres mellom høyttaler og underlag - krever ingen gjenger eller boring i høyttalerens underdel
- Ingen risiko for riper i underlaget
- Nougatbrun farge (med unntak av den høyeste vektklassen som er grå)
- Prisen er for en 4-pakk!
Sonic Design - svenskproduserte høyttalerføtter.
En høyttaler fots oppgave er å få høyttaleren til å stå så stille som mulig og overføre så lite vibrasjoner som mulig til gulvet og andre gjenstander i rommet. Med Sonic Design-føttene oppnås en kraftig minskning av kassens bevegelser. Det merkes tydelig om man holder en finger løst mot overdelen av en høyttalerkasses fremside at den vibrere mye mindre når man spiller.
Resultatet blir at lyden frigjør seg bedre fra høyttalerne. Det blir et større lydbilde, og anlegget får en renere klang med hørbart mindre distorsjon. En annen effekt er de minkende vibrasjonene i gulvet også minsker forstyrrelser til naboene i bygget.
Et teknisk dypdykk
Alle høyttalere står på noe som kan lignes med en fjær, hvor hard den enn er,oppstår det en resonas innen eller utenfor høyttalerens frekvensområde. Under resonansfrekvensen er høyttaler kassen vibrasjons messig koblet til gulvet og over resonansfrekvensen er høyttaler kassen mer eller mindre vibrasjonsisolert fra gulvet.
Første tanken er å gjøre oppsetningen så stiv at resonansen kommer over det hørbare området. Dette er utgangspunktet for spikes. Dette fungerer dessverre ikke uten at resonansen havner da som høyst noe sted i bassområdet. Ikke en gang om man har gulv av betong går det bra, at betong har kraftige resonanser i det hørbare området vet alle som har boret med en slagbormaskin i en betongvegg.
Spikes tilhengere presenterer dessuten to helt uforente teorier:
- Spikes fungerer som en mekanisk diode som leder vibrasjonene i en retning.
- Spikes står på en mikroskopisk liten overflate som ikke kan overføre noen vibrasjoner til underlaget.
Om “teori 1” kan man si at hva nå en mekanisk diode enn er så er det i hvert fall ikke en kon eller spiss. naturligvis gjelder Newtons lov også for spikes: En kraft gir behov for en motkraft, og dette gjelder naturligvis i begge retninger.
Om “teori 2” kan man si at spissen ikke har minde overflate enn at den kan bære høyttalerens tyngde. Dermed skapes en kraft mot gulvet som også kan overføre vibrasjonene.
Uansett, vibrasjonene når gulvet som med en overflate på mange kvadratmeter stråler ut lyd med kraftige klangfargelser.
Vi burde altså ha føttenes resonansfrekvens helt under høyttalerens frekvensområde. Dette fører oss til utrolig lave frekvenser for fjæringen, langt under 20 Hz. En så myk fjæring kommer ikke kunne overføre noen vibrasjoner av høyere frekvenser, men kommer altså til å isolere vibrasjonene.
For tonearmer er en slik dimensjonering vært akseptert lenge og ingen hevder at resonansen skal opp i det hørbare området for å få fastere bass eller renere lyd.
Hittil har det vært vanskelig å utforme en fot av f.eks. gummi som er tilstrekkelig myk. Samtidig har det også vært vanskelig å få skummende materiale å ikke synke sammen og bli stumme med tiden. Nå kan Sonic Design tilby en fot med et fjærende material med en stor andel åpne porer. Åpne porer gjør at det er materialet i seg selv som fjærer og ikke en innestengt gass som skulle kunne trenge ut etter en viss tid.
Innen Ljudtekniska Sällskapet har man med vitenskapelige målinger bevist at en høyttalerkasse som er mykt avfjæret beveger seg mindre av musikk signalet enn som er hardt oppstilt samt at den har hard fjæring fra f.eks. spikes også bidrar med både mål- og hørbar distorsjon.
Observer at ikke bare gulvet men også kassen beveger seg mindre ved rett avstemning avhengig på at ingen resonans finnes innenfor arbeidsområdet. Til og med kassens vegger fremviser mindre vibrasjoner ettersom føttene ikke har noen resonanse som gir krefter inn i kasseveggene.
Materialet har også andre unike egenskaper som en elastisitetsmodul som synker ved belastning som igjen medfører at nedfjæringen blir mindre en den lave resonansfrekvensen ellers skulle innebære. Resultatet blir en resonansfrekvens horisontalt på under ca 10 Hz.
Det har vist seg at høyttalere som står på stativ har spesielt store problem med resonanser. Demper føttene bør plasseres mellom høyttaleren og stativet. Høyttalerens vibrasjoner dempes da så nær kilden som mulig. Ettersom stativet ikke lengre vibrerer kan man bruke eventuelt spikes, plastkopper eller hva man vil mot gulvet. (eventuelle spikes kan byttes mot filtføtter om man beskytte gulvet fra merker). Om man har fast monterte spikes oppover fra stativet kan man legge en plate på disse. På platen stiller man deretter høyttaleren med føttene. For å nå så langt som mulig i resonans demping må det fjærende materialet dimensjoneres for høyttalerens vekt.
Føttene finnes i fire ulike vektklasser:
- 4-12 kg (25 x 12.5 mm)
- 12-28 kg (36 x 12.5 mm)
- 28-50 kg (45 x 12.5 mm)
- 50-100 kg (36 x 12.5 mm)
Om du ligger på grensen mellom to vekter er det best å velge den der du ligger på øvre grensen. Eksempel: om du har en høyttaler som veier 28 kg, så blir det best resultat med føttene for 12-28 kg, i stedet for 28-50 kg.