Marantz NR1510 er en 5.2 kinoforsterker og deres inngangsmodell for 2019/2020 generasjonen, som lever videre på de fremgangsrike forgjengerne. Lyden er utrolig oppløst takket være diskret oppbygging av kanalene i forsterkeren og førsteklasses komponentvalg. Dens fordelaktige format på høyden kan gjøre den enklere å plassere i benk og under lokket finner vi det nyeste innenfor teknologi, der vi finner støtte for høyoppløste lydformat, nettverksstreaming og video med bl.a. HDR10, samt ALLM for Xbox One-brukere.
- 5-kanals kinoreceiver med diskret forsterker oppbygging
- Pre out på front og subwoofer (2.2)
- 6 HDMI-innganger med støtte for Dolby Vision, HDR10, HLG og HDCD2.2
- Støtte for eARC (høyere lydoppløsning)
- Omfattende nettverksstreaming av lavt og høyoppløst materiale
- Stemmestyring via Google Assistant, Amazon Alexa eller Apple Siri
- Innebygget RIAA-forsterker for platespillere (MM-type)
Den komplette kinoreceiveren i inngangsklassen
Med den seneste generasjonen av kinoforsterkere har Marantz for arvet videre sin generøse og påkostede forsterker oppbygging. NR1510 har diskret oppbygget forsterkere som gir dem muligheten til å optimere lyden, og modellen støtter det aller nyeste gjennom sine HDMI-tilkoblinger, samt sin nettverkstilkobling. Via de sistnevnte kommer til funksjoner som AirPlay 2 med Siri-stemmestyring, Spotify Connect, DLNA og Tune-In. En annen detalj er støtten for DSD-filer med “tyngre” samplingsfrekvens på 5.6 MHz. Du kan styre alt dette med den kostnadsfrie mobilappen “Marantz AVR Remote App”, som finnes tilgjengelig for både Android og iOS. Via appen kan du styre funksjoner som av/påslag, volum, kildevalg og i et jafs hoppe over til HEOS-appen.
Det smarte lydvalget
Mange av konkurrentene i prisklassen fokuserer på å både ha de nyeste funksjonene og også flere innebygde forsterkere. Det siste er kostnadskrevende og hemmer lydkvaliteten når man vil tilby et produkt i det lavere prissegmentet. Marantz har dermed med NR1510 bevisst valgt å “bare” ha fem innebygde forsterkere, som dermed lyder bedre i sin klasse.
Likeså har man dermed valgt å ta bort støtten for Dolby Atmos. (Vil du ha en forsterker med sju kanaler og Atmos-støtte kan du se på storebror NR1710)
Høyere lydkvalitet, mer effekt
En annen detalj Marantz har tenkt gjennom er å ha pre out for frontkanalene, samt for doble subwoofere. Det er oftest på de større og dyrere modellene man finner pre out på alle kanaler, mens markedets mer overkommelige kinoforsterkere bare har pre out for subwoofer. Gjennom å ha denne utgangen (der signalet kommer direkte fra forforsterkeren og dens volumregulering) kan du på en enkel og smart måte bygge ut ditt system med en mer vellydende og effekt gladere stereo-forsterker. Dette gir et fint resultat for musikklyttingen, men det avlaster også strømdelen i NR1510, som i større grad kan fokusere på de tilkoblede senter- og surroundhøyttalerne når det vanker surroundlyd i hjemmet.
Sone 2 muligheter
En finesse med sone 2 er at man kan nyte kinolyd i stuen, samtidig som man spiller en annen musikkilde i et annet rom. Dette mates via forsterkede høyttalerutganger, alternativt via lavnivå om man har en separat forsterker som driver høyttalerne. På tidligere generasjoner så kunne man ofte bare få lyd fra en analog tilkoblet kilde, uansett hvilket fabrikat man snakket om.
Men på dagens Marantz-modeller kan de både sende ut signalet fra de analoge, men også digitale inngangene: HDMI, optisk, koaksial, nettverk samt USB.
For HDMI og optisk/koaksial så er det viktig at man mater inn et digitalt 2-kanals PCM-signal.